Moș Nicolae în lume

Mos Nicolae în lume

Moș Nicolae este sărbătorit în multe țări din lume, de obicei pe data de 6 decembrie sau în apropierea acestei date. Este o tradiție asociată cu generozitatea și darurile, în special în Europa Centrală și de Est, dar și în alte părți ale lumii.

Moș Nicolae este o figură recunoscută în multe țări din întreaga lume și este asociat cu tradiții și obiceiuri specifice care marchează ziua sa de sărbătoare. Sărbătoarea lui Moș Nicolae cade pe data de 6 decembrie și este celebrată în principal în țările cu tradiție creștină.

În țări precum România, Bulgaria, Ungaria și Polonia, Moș Nicolae este celebrat ca o figură generoasă care aduce cadouri copiilor cuminti în seara de 5 decembrie sau în dimineața zilei de 6 decembrie. El este adesea însoțit de Krampus sau alte figuri folclorice care pedepsesc copiii neascultători.

Iată cum este sărbătorit Moș Nicolae în unele țări:

  1. România: Moș Nicolae este sărbătorit aici printr-o serie de tradiții. În această zi, copiii își pregătesc ghetele sau cizmele în care Moș Nicolae va lăsa daruri sau dulciuri. Se spune că Moș Nicolae vine și îi răsplătește pe copiii cuminți, lăsându-le cadouri în aceste ghete sau cizme.
  2. Germania și Austria: Moș Nicolae, cunoscut sub numele de „Sankt Nikolaus” în Germania și „Nikolaus” în Austria, este sărbătorit pe 6 decembrie. În această zi, copiii își pregătesc ghetele pentru a primi dulciuri și mici cadouri din partea lui Moș Nicolae. De asemenea, în multe regiuni, Moș Nicolae este însoțit de „Knecht Ruprecht” sau „Krampus”, personaje care sunt fie ajutoare ale sale fie reprezintă oameni răi pedepsiți.
  3. Olanda: Sărbătoarea lui Moș Nicolae, cunoscut aici sub numele de „Sinterklaas”, începe în mod tradițional pe 5 decembrie. Copiii primesc daruri, dulciuri și cadouri în această zi, iar o parte din acestea sunt aduse de Sinterklaas, însoțit de „Zwarte Piet” (Piet cel negru), un personaj controversat din cauza costumului său și a dezbaterilor despre posibile conotații rasiale.
  4. Belgia: Tradiția lui Moș Nicolae este similară cu cea din Olanda, fiind sărbătorită pe 6 decembrie. Copiii primesc daruri și dulciuri, iar Moș Nicolae și Piet cel negru sunt prezentați ca și în țările vecine.
  5. Alte țări europene: Moș Nicolae este sărbătorit și în alte țări europene, cum ar fi Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia și mai multe altele, fiecare cu propriile lor tradiții specifice și moduri de sărbătorire.

În general, Moș Nicolae este privit ca o figură blândă și generoasă, care aduce bucurie și cadouri copiilor care au fost cuminți în timpul anului. Tradițiile și obiceiurile pot varia în funcție de țară, dar ideea de a oferi daruri și dulciuri copiilor în această zi este comună în multe culturi europene.

Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de „Nicolae de Mira” ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Născut în jurul anului 270, in localitatea Patara Lichiei, si trecut la cele veșnice în jurul anului 343, in localitatea Mira (astăzi Kocademre din Turcia), acest sfânt ierarh s-a facut pe sine chip al smereniei si al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi.

Sfantul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților si al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.

Ați pregătit ghetuțele? :))

Suntem convinși că toți membrii CAR LONEA și copii acestora au fost cuminți și vor primi cadouri de la Moș Nicolae! :))