Vineri 30 iunie 2023, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență care prevede plafonarea temporară a prețurilor unor produse alimentare de bază.
„Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul rezolvă una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază. Luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație”, a declarat Florin Barbu. Ministrul a mai declarat că: „Pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele prevăzute în anexă vor fi limitate”.
Spre deosebire de varianta inițială, forma finală a OUG adoptate, introduce și obligația tuturor celor implicați în lanțul comercial de a da o declarație pe propria răspundere privind nivelul adaosului comercial practicat.
Ordonanța va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial, deci efectele ordonanței se vor vedea începând cu data de 1 august 2023 și se va aplica pentru o perioadă de 90 de zile (trei luni).
Practic, această ordonanță nu face decât să impună limitarea adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, având ca scop stoparea creșterii excesive a prețurilor pentru categoriile de produse vizate. Aceste limitări vor fi impuse pe termen limitat, adică pentru o perioadă de 90 de zile (trei luni), începând cu 1 august 2023.
Care vor fi limitările impuse de Ordonanță?
– maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
– maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
– maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Care sunt alimentele care se ieftinesc de la 1 august 2023 ?
Alimentele de bază care ar urma să se ieftinească în urma adoptării acestei OUG, așa cum apar acestea în lista din Anexa ordonanței, sunt următoarele:
- pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu ”000” 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 bucăți
- ulei de floarea soarelui 1 l
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc
- legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
- cartofi proaspeți albi vrac
- zahăr alb tos 1 kg